27.9.07

Ik vermoed dat het ergens in de jaren '80 was dat ons met veel aplomb werd gemeld dat in het vervolg een aantal geografische namen zou worden gaan uitgesproken op een wijze die meer recht deed aan de benaming in hun eigen taal. Peking werd bijvoorbeeld Beijing en dat was even wennen.

Ik weet niet wanneer dat inzicht weer is teruggedraaid, maar in elk geval is sinds de Olympische Spelen er volgend jaar worden gehouden de stad uitsluitend nog in het nieuws als Peking--in Nederland tenminste, want BBC en CNN hebben het nog steeds over "Beijing".

De Taalunie is echter onverbiddelijk en zo krijgt Geert Wilders (nu heb ik het tóch weer over hem) steeds meer zijn zin: Nederland wordt weer lekker een cultureel eilandje in de wereld en trekt zich steeds minder aan van het bestaan van enge andere culturen. De Volkskrant heeft het in zijn berichtgeving zelfs weer gewoon schaamteloos over "Birma" en zijn hoofdstad "Rangoon". Myanmar? Nooit van gehoord! Als het zo doorgaat heet Indonesië over vijf jaar weer Indië.